TOP 5 labiausiai stebinančių patiekalų pasaulyje

blog 10259 110576 168909 410x410

Kelionės aplink pasaulį – tai naujų, patrauklių vietų atradimas. Tačiau peržengdami kiekvieną sieną plečiame savo akiratį artimai susitikdami su kitomis kultūromis ir papročiais. Vienas iš kelionių aspektų – ir atskirų šalių virtuvių bei regioninių patiekalų pažinimas. Konkrečiai šaliai būdingų patiekalų ragavimas yra puikus būdas sužinoti apie jos kultūrą ir tradicijas bei pagilinti savo patirtį. Tačiau atminkite, kad kai kurie patiekalai gali pasirodyti nuostabūs ir įdomūs, o kiti –  keisti. Įvairiose pasaulio vietose žmonės valgo maistą, kuris mūsų kultūroje nėra laikomas valgomu, pavyzdžiui, skruzdėlės ir vorai. Nebūtina išbandyti visko, kas tam tikroje šalyje laikoma delikatesu, bet jei esate kulinarijos tyrinėtojas, drąsos kartais tikrai verta. Galite pastebėti, kad jums patinka daugelis patiekalų, į kuriuos iš pradžių žiūrite įtariai. Jei nesate kulinarijos tyrinėtojas, naudokite toliau pateiktą sąrašą kaip gairę, ko vengti. Jei, kita vertus, trokštate kulinarinių nuotykių, esate bebaimis ir atviri naujiems skoniams, mes pristatome jums keisčiausių – ir kartu skaniausių – patiekalų pasaulyje.

1. Escamoles, Meksika
Kai kas šį patiekalą vadina vabzdžių ikrais ir nieko keisto, nes Meksikoje tai tikras delikatesas. Tai kai kurių skruzdžių rūšių kepti kiaušiniai, kurie atrodo kaip pūstų ryžių grūdeliai. Patiekalas kilęs iš centrinės Meksikos ir jį jau valgė actekai. Eskamolės šiandien patiekiamos kaip priedas prie tacos ar omletų, taip pat patiekiami kaip atskiras gvakamolės ir tortilijos patiekalas. Turistai dažnai bijo šio patiekalo, tačiau iš tikrųjų jis yra nepaprastai skanus. Kiaušiniai, kepti svieste su daugybe aromatinių prieskonių, yra traškūs ir šiek tiek riešutinio skonio. Eskamolių gamybai naudojami tik retų rūšių skruzdžių kiaušinėliai, kurie surenkami iš agavos šaknų sistemų. Nuimti derlių galima tik vasario–balandžio mėnesiais, todėl nenuostabu, kad patiekalas laikomas delikatesu. Tai vienas iš neįprastiausių maisto produktų, kuriuos galite valgyti atostogaudami Meksikoje.

2. Cuy, Peru
Cuy yra kepta arba kepinta jūrų kiaulytė, perujietiškas delikatesas, dažniausiai valgomas ypatingomis progomis šiais laikais. Mūsų kultūros žmonėms valgyti jūrų kiaulytes yra keista, nes su šiais gyvūnais elgiamės kaip su šunimis ir katėmis. Tačiau Andų gyventojams tūkstančius metų jie yra gyvuliai ir jau seniai buvo pagrindinis jų mitybos elementas. Kepti arba virti sveiki, jie turi labai švelnų minkštimą ir traškią plutą. Skonis primena keptą arba ant grotelių keptą vištienos koją.

3. Fugu, Japonija
Fugu, arba tigrinė pūkžuvė, yra tikras japoniškas delikatesas ir vienas pavojingiausių patiekalų pasaulyje. Fugu nuodai yra daug pavojingesni nei cianidas. Todėl labai svarbu degustacijai pasirinkti sertifikuotą vietą, kuri yra mūsų saugumo garantija. Prastai prižiūrėtų žuvų vartojimas gali sukelti sunkų apsinuodijimą, o kraštutiniais atvejais net mirtį. Japonijoje Fugu patiekimo taisyklės yra labai griežtos, todėl pasirinkę tinkamą vietą galite būti tikri, kad gausite saugų ir itin skanų patiekalą. Paslaptis slypi tinkamas žuvies apdorojimas, kad prieš tolesnį apdorojimą būtų pašalintos nuodingos dalys. Fugu gali ruošti tik patyrę virėjai, išklausę bent 2 metų specialistų mokymus ir gavę licenciją. Žuvis dažniausiai patiekiama žalia, supjaustyta popieriniais plonais griežinėliais arba trumpai išvirta sultinyje, taip pat galima dėti į troškinius arba kepti ant grotelių ir patiekti teriyaki padaže.

4. Salanganas, Tailandas
Vieni brangiausių, geidžiamiausių ir ieškomiausių skanėstų pasaulyje yra salangų lizdai, paprastai vadinami „kregždžių lizdais“. Sūrio jūros skonio lizdai statomi iš kai kurių sparčiųjų paukščių, vadinamųjų salanganų, rūšių seilių liaukų sekreto. Anksčiau inkilų surinkimas buvo sunkus dėl jų išsidėstymo nepasiekiamose pakrantės nišose ir urvuose, dažnai pasiekiamose tik iš jūros, todėl šios specialybės kainos buvo neįsivaizduojamos. Šiuo metu, nors salangų kolonijai yra pastatyti specialūs pastatai, todėl juos surinkti daug lengviau, kainos per daug nesumažėjo.

5. Gebulas, Pietų Korėja
Gebulas, dėl savo formos, vadinamos jūros varpa, iš tikrųjų yra miežių arba jūros bestuburių rūšis. Gebulas Rytuose plačiai vertinamas kaip nuostabus afrodiziakas. Kruopščiai nuplovus, šereliai dažniausiai patiekiami žali, sašimio pavidalu, apšlakstyti sezamo aliejumi ir ryžių actu. Gebulo skonis panašus į moliuskus ir austres, todėl jei mėgstate jūros gėrybes, šis skanėstas jus pradžiugins.
 

Užsisakykite naujienlaiškį

Įveskite savo elektroninio pašto adresą ir mes jums atsiųsime mūsų naujienlaiškį su kelionių pasiūlymais į jūsų pašto dėžutę.